مستندات مکتوب درباره ی روشهای پخت گز، به شیوه ی گز آردی در اصفهان!

به گفته نیلوفر افریدی قاضی، فیلمساز اهل اسلام آباد و تهیه کننده مجموعه مستندی به نام PAKISTAN ON A PLATE در یوتیوب، حلوای مولتانی ممکن است با ایران نیز ارتباط داشته باشد.

قاضی می گوید: «قم که مقر معنویت گرایی دینی است و مولتان که شهر مقدسین نیز هست، در این حلوا شریک هستند.

«نسخه پاکستانی متراکم و چسبناک است در حالی که نسخه ایرانی یک دیسک صاف و خشک است اما مواد اولیه نشان می دهد که از شهری به شهر دیگر سفر کرده است.

قاضی پیشنهاد می کند که شکل حلوا پیوندهای بیشتری را نشان می دهد.

«شکل دایره‌ای ممکن است به‌طور ناخودآگاه یا آشکار نشان‌دهنده دایره معنوی یا ذکر صوفیان باشد که بدون آغاز و پایان می‌چرخد.

این نشانگرهای ظریف به نظر من نشان می دهد که اصل این حلوا از ایران است.

توسط مسافران و مهاجران به این شهر مقدسین به مولتان آورده شد.

قاضی می افزاید که دربار سلطنتی بهاوالپور که در 100 کیلومتری مولتان قرار داشت، احتمالاً قبل از مغول ها طعم حلوای سوهان را می چشید.

ممکن است مقدسینی که در شهر همجوار اوچ شریف ساکن شده اند، آن را با خود بیاورند.

افسانه دیگر این است که یک شیرینی‌پز هندو به نام سوهان رام در مولتان برای اولین بار سوهان حلوایی را تهیه کرد و بدین ترتیب نام خود را به این غذا قرض داد.

داستان از این قرار است که رام برای شیرینی هایش شیر خریده بود که بیات شده بود.

به جای دور انداختن آن، تصمیم گرفت به جای آن آن را آزمایش کند.

آن را داغ کرد و غلیظ تر کرد و مقداری آرد گندم به آن اضافه کرد تا غلیظ تر شود و در نتیجه شیرینی جدیدی به وجود آورد.

سوهان

خلیل احمد از حافظ کا مولتانی سوهان حلوا ادعا می کند که در سال 1750، فرماندار وقت مولتان، دوان ساوان، این غذای لذیذ را اختراع کرد.

در حالی که شواهد تاریخی کمی برای تأیید این ادعا وجود دارد، احمد ارتباط شخصی خانواده اش را با سوهان حلوا ردیابی کرد.

احمد می گوید: «پس از بیش از یک قرن از اختراع آن، در سال 1930، پدربزرگم حافظ احمد دین، معلم دینی، شروع به تهیه یک وعده حلوای روزانه برای شاگردانش کرد تا آنها را به قرآن کریم جذب کند.

«بعدها که خانواده این بچه ها هم طعم آن را چشیدند، به او فشار آوردند تا آن را بفروشد.

حافظ احمد دین سپس قنادی خود را راه اندازی کرد که بعدها به حافظ کاملتانی سوهان حلوا معروف شد.

شاکر حسین شاکر، مورخ غذای مولتان، می گوید که حلوای سوهان و گز آردی در اصفهان به دلیل محبوبیت حافظ کا مولتانی سوهان حلوا با این شهر مرتبط شد.

شاکر می‌گوید: «به‌طور سنتی، هر زمستان، خانواده‌های مولتان جعبه‌های حلوای سوهان را برای بستگان خود که در بیرون زندگی می‌کردند می‌فرستادند.